14. 10. 2020

Písmenková polívka – nevšední knížka o české abecedě zabodovala ve Frankfurtu

Dáváme vědět do světa, že i v této nelehké době máme důvod k radosti! Naše Písmenková polívka získala Zvláštní cenu poroty v prestižní soutěži o nejlepší evropskou učebnici BELMA. Nenechte si ujít tento knižní poklad, který je unikátní jak obsahově, tak graficky.

 

Soutěž každoročně vyhlašuje Evropská asociace nakladatelů učebnic ve spolupráci s Frankfurtským knižním veletrhem a Mezinárodní asociací pro výzkum učebnic a výukových médií. Stejně jako Frankfurtský knižní veletrh, i vyhlášení vítězů cen BELMA 2020 se uskutečnilo online 14. října. Autory Písmenkové polívky, která usnadňuje prvňáčkům cestu k zvládnutí rodného jazyka, jsou Petr Kukal a Soňa Juríková. 

Slova autorů:

„Knížkou Písmenková polívka jsem se snažil se vší pokorou vstoupit do dlouhé řady souborů dětských říkanek na písmena abecedy, pevně usazených v české literární tradici. Mou ambicí bylo vytvořit soubor moderní, současný a blízký životní zkušenosti dětí. Pokud ho jako takový nahlédla i porota soutěže BELMA, mám z toho upřímnou radost," reagoval na zisk prestižního ocenění Petr Kukal.

„Vzhled Písmenkové polívky ocení nejen děti, ale i rodiče, kteří ji s nimi budou společně procházet. Kniha vizuálně vychází z mé oceňované bakalářské práce Slabikář – jemné ilustrace v kombinaci s tiskovým rastrem, přetisky a tlumenou barevností vytváří celek, který doplňují moderní texty básniček v čisté grafické úpravě s dobře čitelnou typografií,“ dodává ilustrátorka Soňa Juríková.

Ukázka z knížky:

 

 

 

 I – INDIE
Iva šlape podél Dyje,
ze Znojma až do Indie.
Je zvědavá na Indy.
Nech to, Ivo, na jindy.

 

 

 

 L – LINDA
Linda to je holka z Nuslí,
nebojácná jako Bruce Lee.
Na kole i na bruslích
prohání se po Nuslích.

 

 

 

 

 TU MUSÍM MÍT 

Celou tiskovou zprávu si můžete přečíst zde.