27. 10. 2021

Letošní Cenu Albertus pro výjimečné pedagogy fyziky vyhrála PhDr. Jitka Soukupová

Naše nakladatelství se připojuje k velké gratulaci paní učitelce Jitce Soukupové z Gymnázia ve Stříbře, která se stala vítězkou druhého ročníku Ceny Albertus pro odborně i společensky mimořádné pedagogy fyziky a informatiky.

Jitka Soukupová se se svými žáky již řadu let aktivně zapojuje do spousty českých i mezinárodních mládežnických přírodovědných projektů a je též jedním z organizátorů mezinárodní soutěže Pohár vědy – Science Cup. Velmi nás proto potěšilo, když přišla před dvěma lety společně se Zuzanou StrankmüllerovouEliškou Suchardovou s nápadem vydat badatelskou publikaci, která bude plná zábavných a přitom finančně nenáročných fyzikálních experimentů pro děti od 8 do 14 let.

Vznikla tak oblíbená publikace „Experimentuj s nadhledem s nápojovými plechovkami“, jež žákům představuje základní fyzikální jevy pomocí nevšedních pokusů, jež si mohou sami sestavit. Nápojové plechovky se tak v jejich rukou proměňují v originální autíčka, kompasy, houkačky, katapulty, Franklinovy zvonky, skákající brouky a mnohé další. Navíc se u každého pokusu nachází odkaz na portál Škola s nadhledem, kde si mohou děti zdarma procvičovat další zábavné online úkoly k danému jevu.

Úspěch publikace nám ukázal, že toto je správná cesta, jak děti inspirovat k zájmu o přírodní vědy a techniku. I díky paní Soukupové jsme se rozhodli po ní vyjít, a tak jsme letos do rodiny „Experimentuj“ přivítali mladší sestru „Experimentuj s Máťou“ z dílny Evy ZelendovéEduarda Fuchse, která pomocí zajímavých nestandardních úkolů umožňuje žákům 8. a 9. tříd objevovat matematické zákonitosti a zlepšovat geometrickou představivost.

Podrobnosti o Cenách Albertus (včetně medailonků finalistů a složení poroty) najdete na https://www.albertus.cz/cs/2021/vysledky.

Fotogalerie