7. 2. 2017

Na Západočeské univerzitě promovalo 61 absolventů Dětské univerzity

Novinky.cz - Jedenašedesát malých absolventů Dětské univerzity promovalo ve čtvrtek na Západočeské univerzitě v Plzni (ZČU). Dětskou univerzitu pořádá již třetím rokem Pedagogická fakulta, přičemž polovina dětí je z prvního stupně základních škol.

V zimním semestru docházely zdarma jednou týdně na přednášky a workshopy věnované matematice, fyzice, technické výchově, chemii, biologii, němčině, pedagogice a hudební a tělesné výchově. Zájem dětí je stále větší, meziročně se zvýšil o třetinu. ZČU doufá, že se z dětí jednou stanou její studenti.

Promoce Dětské univerzity na ZČU
Promoce Dětské univerzity na ZČU

FOTO: ZČU

„Praktickými a tvůrčími aktivitami se učí dívat na svět zvídavě a hledat odpovědi. Vycházíme vstříc i dětem z prvního stupně, pro něž je nabídka obdobných kroužků a kurzů malá,” uvedl děkan fakulty Miroslav Randa.

Zájem o pokusy, hudbu i jazyky

Na výuce, v níž děti hodně experimentují, se podílely také Dům digitálních dovedností, firma Pilsen Steel a zoo. „Velký zájem byl o pokusy s tekutým dusíkem a magnety nebo o strojní a ruční obrábění materiálů. Lákaly také aktivity kateder hudební kultury, jazyků a pedagogiky,“ řekl garant výuky Josef Kepka.

Program si volí každý sám. Při splnění počtu kurzů se mohou děti zúčastnit promoce, která je stejná jako u dospělých. Kurzy připravují vyučující se studenty, které tak vtahují do vzdělávacího procesu. Limit na skupinu je 15 dětí. Dětskou univerzitu platí Plzeňský kraj, studijní materiály poskytuje místní Nakladatelství Fraus.

Diplomy předávali děkan Pedagogické fakulty Miroslav Randa (vlevo) a rektor ZČU Miroslav Holeček.

Diplomy předávali děkan Pedagogické fakulty Miroslav Randa (vlevo) a rektor ZČU Miroslav Holeček.
FOTO: ZČU

Malá absolventka Michaela Poláčková navštěvovala Dětskou univerzitu už druhým rokem a dojížděla na ni přes 30 kilometrů. Letos prvně absolvovala několik lekcí chemie a vždycky přišla nadšená a plná zážitků. Absolutním favoritem byly matematické stolní hry,” řekla její matka. Podle ní nebyla lekce, která by se dceři nelíbila.

Škola plánuje propojení s univerzitou třetího věku

Na podzim se uskuteční už 4. ročník akce, která navazuje na Komenského Školu hrou. Už nyní se mohou zájemci registrovat zde. Nabídka kurzů bude širší a fakulta zvažuje od roku 2018 kromě zimních také letní semestry. Má také vizi propojení dětské školy s univerzitou třetího věku. Babičky a dědečkové by přivedli děti a obě kategorie by se vzdělávaly – na některých lekcích i společně.

Zdroj: Novinky.cz