7. 11. 2014

Hudební výchova atraktivně

Rodina a škola - Získat děti pro zájem o zpěv a hru na různé nástroje, vychovat hudebně gramotné osobnosti, které budou rozumět zákonitostem hudby a stanou se poučenými posluchači různých hudebních žánrů - to jsou zcela určitě nelehké cíle, které si kladou Lucie Rohlíková a Jakub Šedivý, autoři nové učebnice Hudební výchova pro 6. a 7. ročník základních škol a odpovídající ročníky víceletých gymnázií. Světem hudby budou děti provázet jak klasické učební pomůcky, tak nové technologie i metodické postupy.

Učebnici v letošním roce, který je označován jako Rok české hudby, vydalo Nakladatelství Fraus.

"Hudba je neodmyslitelnou součástí našeho života, ale obvykle jsme jejími pasivními konzumenty. Posloucháme rádia a různé hudební přehrávače, ale méně zpíváme a muzicírujeme," vysvětluje odborná redaktorka nakladatelství a spoluautorka učebnice PhDr. Lucie Rohlíková, Ph. D. Nová učebnice by měla především napomoci k většímu zájmu dětí o aktivní provozování hudby.

"Učebnice je pestrá - obsahuje náměty pro celou řadu praktických aktivit a rozvoj žáků po stránce vokální, instrumentální, poslechové i hudebně-pohybové. Teorii vysvětlujeme pomocí komiksového příběhu mladé kapely. Využíváme pro žáky atraktivní technologie - tablety, ve kterých mají k dispozici různé typy cvičení a klaviaturu," vysvětluje Rohlíková.

Učebnice je založená na činnostech a pečlivě promyšlená po stránce motivace žáků. Tištěnou učebnici doplňuje řada dalších materiálů - její interaktivní verze, zpěvník,

učitele.

"Interaktivní učebnice je pro učitele výhodná v tom, že všechny materiály potřebné k výuce, jsou na jednom m místě a snadno o dostupné, včetně - audionahrávek, ární.

videí a interaktivních cvičení.

Zpěvník obsahuje uje 50 známých písní ísými s jednoduchými instrumentálními ími doprovody. Stejné tejmožtaké písně je možné zakoupit také jako audionahrávky ávky s profesionálním doprovodem m doa a ve verzi pro karaoke," popisuje Lucie Rohlíková.

S učebnicí se nebudou nudit ani ti méně nadaní žáci. I oni si mohou při hudební výchově najít své místo. "V našem příběhu o mladé kapele vystupuje žák, který muzikantům dělá technickou podporu - pomáhá s tvorbou webových stránek, plakátů, s osvětlením, se zvukem. Všichni žáci se mohou uplatnit v rámci úkolů založených na mezipředmětových vztazích a při získávání dovedností s přesahem do oblasti komunikačních dovedností, například ve cvičeních věnovaných správné výslovnosti nebo trémě," uzavírá odpovědná redaktorka učebnice.