21. 9. 2016

Dopravní výchova nově: vážně a přitom s úsměvem…

Pro nový školní rok 2016/2017 připravil BESIP ve spolupráci s Nakladatelstvím Fraus pro učitele a žáky mateřských a základních škol komplexní řadu materiálů pro výuku dopravní výchovy. Tato řada představuje ucelenou koncepci výuky dopravní výchovy pro děti ve věku 3–15 let, která je zaměřena na posílení znalostí a praktických dovedností jedné z nejzranitelnějších skupin účastníků silničního provozu, právě dětí. Chce tak přispět k posílení a zatraktivnění výuky dopravní výchovy na školách, ale i dopravních hřištích v celé ČR.

„Je to vůbec poprvé v historii existence BESIP v ČR, kdy dětem a učitelům nabízíme moderní koncepční řadu výukových materiálů pro dopravní vzdělávání. Pokud školy naplno využijí této šance a budou se všemi pomůckami pracovat, tak nepochybuji, že z dětí vyrostou slušní a zodpovědní účastníci silničního provozu“, říká vedoucí BESIP Martin Farář.

 V loňském školním roce BESIP, společně s Nakladatelstvím Fraus, představil první dvě části této řady – interaktivní učebnici „Dopravní výchova pro mateřské školy“ a učebnici „Dopravní výchova pro 1. stupeň základní školy“.

Novinkou pro letošní školní rok a zároveň posledním článkem této výukové řady je interaktivní učebnice „Dopravní výchova pro 2. stupeň základní školy a odpovídající ročníky víceletých gymnázií, která je rozdělena do čtyř kapitol dle jednotlivých ročníků. Obsahuje hlubší procvičení učiva z prvního stupně, přináší nové informace, úkoly a aktivity vycházející z reálných dopravních situací.

Nedílnou součástí učebnice je i 22 tisknutelných příloh v podobě pracovních listů, 4 hodnoticí listy žáka a množství interaktivních cvičení, testů, kvízů, videí a her.

„Všechny výukové materiály z této řady odrážejí současné trendy ve výuce, jako např. sebehodnocení, práci s portfoliem, herní prvky, a to vždy adekvátně k věkové úrovni,“ popisuje řadu Radka Šmahelová, vedoucí redakce Nakladatelství Fraus. „Učební materiály pro základní školy jsou v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání a získaly doložku MŠMT,“ zdůrazňuje.

BESIP má zájem na maximálním využití všech těchto výukových materiálů ve školách, a proto společně s lektory Nakladatelství Fraus připravil na podzim tohoto roku sérii seminářů pro učitele. Semináře budou probíhat formou ryze praktických workshopů, na kterých si každý účastník bude moci vyzkoušet výukový program na vlastní kůži.